Welkom op

Cultuur

 

Noorwegen is erg dunbevolkt. Van de bevolking woont ongeveer 70% in steden en dorpen.

Een opmerkelijke bevolkingsgroep zijn de 24.000 Lappen, die in het noorden van Noorwegen leven. Ze hebben een eigen taal en cultuur en leven van de rendierteelt.

Noorwegen is rijk aan cultuur. Je vind er veel overblijfselen uit het vikingtijdperk terug. Opvallend in het Noorse landschap zijn de middeleeuwse houten kerken, de zogeheten staafkerk. Er zijn talloze openluchtmusea, waar je oude gebouwen, klederdrachten en folklore terugvind.

Er zijn ook veel plaatsen in Noorwegen die nog een historische kern hebben. Bijvoorbeeld het oude centrum van de havenstad Stavanger met zijn witte huisjes.

Noorwegen houd vast aan zijn vele culturele tradities en het is niet ongewoon om de oude klederdrachten terug te zien bij trouwerijen of festivals. Het traditionele volksdansen, zingen en verhalen (vaak met trollen) zijn ook nog erg populair.

Noorwegen is een bron van artistiek talent waaronder de schilder Edvard Munch, componist Edvard Grieg, beeldhouwer Gustav Vigeland en toneelschrijver Henrik Ibsen. Noorwegen heft ook drie Nobelprijswinnaars voor de literatuur voortgebracht: Bjornstjerne Bjornson, Sigrid Undset en Knut Hamsun.